Tretman otpadne isplake pri bušenju na moru

Објеката

Врста завршног рада
Дипломски рад
Језик
српски
Аутор
Selena Mirković
Година одбране
2023
Ментор
Branko Leković
Чланови комисије
Branko Leković, Vesna Karović – Maričić, Dušan Danilović
Резиме
Postoje različite vrste isplake ,može se napraviti podela na: isplake na bazi vode (slatke i slane), isplake na bazi ulja i specijalne fluide .
Nastanak otpada za vreme bušenja bi trebalo što je više moguće sprečiti i smanjiti. Otpad koji nastaje pri bušenju, ukoliko je moguće, treba reciklirati i ponovno upotrebiti, kako bi se što manja količina otpada trajno zbrinula odlaganjem. Pri bušenju na moru postoje tri glavne mogućnosti zbrinjavanja otpada: ispuštanje u more/ocean, utiskivanje u podzemlje i zbrinjavanje na kopnu. Ispuštanje u more/ocean predstavlja najjednostavniji i najjeftiniji način, no ispuštanje isplaka na bazi ulja u životnu sredinu nije dopušteno, a isplakom zauljene krhotine treba dodatno obraditi kako bi se mogle ispustiti i kako bi se što više isplake na bazi ulja moglo pridobiti. Ukoliko je ispuštanje zauljenih krhotina u određenom području zabranjeno ili se proceni da ih je bolje zbrinuti nekom drugom metodom, mogu se, zajedno s otpadnom isplakom, utisnuti u podzemlje ili uskladištiti, transportirati i zbrinuti na kopnu.
Кључне речи
splaka, bušenje na moru, postupanje sa otpadom, utiskivanje u podzemlje, obrada i odlaganje na kopnu
Број страна
72
Ниво приступа
Затворени приступ
Лиценца
0. All rights reserved
Формат
.pdf

Selena Mirković. Tretman otpadne isplake pri bušenju na moru, 2023

This item was submitted on 27. септембар 2023. by [anonymous user] using the form “Завршни рад” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.