Problematika tokom izrade bušotine na polju „X“ – gubitak isplake u formaciji

Објеката

Врста завршног рада
Мастер рад
Језик
српски
Аутор
Mina Đorđević
Година одбране
2023
Ментор
Branko Leković
Чланови комисије
Branko Leković, Dušan Danilović, Vesna Karović-Maričić
Резиме
Gubici isplake u procesu izrade bušotine predstavljaju jedan od najčešćih i najvećih tehnoloških i ekonomskih problema koji se javljaju u naftnoj industriji.
Svake godine, u naftnoj industriji, pored nezaobilaznog utroška vremena na rešavanju ove problematike, troše se i ogromne svote novca kako bi se uticaj gubitaka minimalizovao i problemi koji su povezani sa istim kao što su prekidi radova, dotok fluida, zaglave alata, erupcije, a u najgorem slučaju i likvidacija bušotine smanjili.
Potpuna prevencija gubitaka isplake u toku bušenja nije moguća, ali preduzimanjem adekvatnih mera gubici isplake se mogu znatno smanjiti i održavati unutar dozvoljenih granica.
U ovom radu opisana je problematika koja se tiče gubitaka isplake, uzroka njihovog nastajanja, njihovog predviđanja i prevencije, kao i primer rešavanja problema gubitaka na polju „X“ na bušotini „XY“.
Кључне речи
Isplaka, gubici isplake, klasifikacija gubitaka, saniranje gubitaka
Број страна
54
Ниво приступа
Затворени приступ
Лиценца
0. All rights reserved
Формат
.pdf

Mina Đorđević. Problematika tokom izrade bušotine na polju „X“ – gubitak isplake u formaciji, 2023

This item was submitted on 8. септембар 2023. by [anonymous user] using the form “Завршни рад” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.