Energetska bezbednost sektora prirodnog gasa Srbije

Објеката

Тип
Саопштење са скупа штампано у изводу
Верзија рада
објављена
Језик
српски
Креатор
Aleksandar Madžarević, Predrag Jovančić, Miroslav Crnogorac
Извор
36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ’23, Šabac, 1. i 2. juna 2023.
Уредник
Marko Obradović, Miroslav Stanojević, Aleksandar Jovović
Издавач
Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) Društvo za procesnu tehniku
Датум издавања
2023
Сажетак
U prve dve decenije 21. veka obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom domaćeg tržišta bio je jedan od prioriteta razvoja energetike Srbije. Istovremeno, aspekt sigurnog snabdevanja bio je neizostavni deo slagalice stvaranja energetske bezbednosti. Izražena uvozna zavisnost je dominantna karakteristika sektora prirodnog gasa, tačnije, Republika Srbija je snažno zavisna od ruskog gasa, sa više od 80% uvezenih količina gasa, a do pre dve godine snabdevala se isključivo kroz jednu interkonekciju. U radu se razmatra aktuelna situacija u sektoru prirodnog gasa, razlika u odnosu na ranije periode i potencijalni trend procene sigurnosti snabdevanja Srbije prirodnim gasom, kao i ranjivost ovog sektora na prekide u međunarodnim lancima snabdevanja. Kroz rad je izvršena analiza energetske bezbednosti sektora prirodnog gasa primenom indeksa N-1, indeksa IDUPS i parametra razvoja infrastrukture sektora. Ova tri parametra opisuju raspoloživost sistema u tehničkom smislu, diversifikaciju izvora i pravaca snabdevanja, kao i stepen strukturnog razvoja u poređenju sa predviđenim strateškim planovima razvoja, respektivno. U ovom radu je predstavljena i nova metodologija za utvrđivanje uticaja spremnosti sistema i broja izvora i pravaca snabdevanja, kao i njihove međusobne interakcije, na sigurnost snabdevanja, a u krajnjoj liniji i na energetsku bezbednost Republike Srbije.
почетак странице
189
крај странице
190
isbn
978-86-85535-15-4
Subject
N-1, IDUPS, energetska bezbednost, sigurnost snabdevanja
Шира категорија рада
М30
Ужа категорија рада
М34
Права
Отворени приступ
Лиценца
Creative Commons – Attribution-NonComercial-Share Alike 4.0 International
Формат
.pdf

Aleksandar Madžarević, Predrag Jovančić, Miroslav Crnogorac. "Energetska bezbednost sektora prirodnog gasa Srbije" in 36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ’23, Šabac, 1. i 2. juna 2023. , Beograd : Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS) Društvo za procesnu tehniku (2023)

This item was submitted on 17. октобар 2023. by [anonymous user] using the form “Рад у зборнику радова” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.