Centar za hidrogeologiju karsta - 15 godina nauke i struke

Објеката

Тип
Књига
Верзија рада
објављена верзија
Језик
српски
Креатор
urednici Saša Milanović, Ljiljana Vasić, Zoran Stevanović, Branislav Petrović
Издавач
Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, Centar za hidrogeologiju karsta
Датум издавања
2023
Опис
Naš Centar još uvek je mlad, a punoletan postaće tek za koju godinu. Ali rezultati ostvareni od osnivanja i napori koje su njegovi članovi uložili za dalju afirmaciju naše škole karsta, smatramo da zaslužuju poštovanje. U ovoj publikaciji prikazan je najveći deo tih rezultata, koji uključuju ostvarenu nastavnu aktivnost, međunarodnu naučno-tehničku saradnju, projekte koje smo inicirali ili po pozivu u njima učestvovali, štampane publikacije, organizovane naučne skupove, nabavljenu i korišćenu opremu.
Centar za hidrogeologiju karsta čine njegovi članovi koji se naravno aktivno bave ovom užom naučnom disciplinom. Iako malobrojni, uspešno su realizovali sve postavljene ciljeve. Pored ostalog i četiri odbranjena doktorata, svi na temu hidrogeologije karsta, sagledane sa različitih aspekata i uz primenu različitih metoda. Time je ojačana ne samo naučna struktura Centra, već i osnova za dalje širenje i prenošenje znanja u ovoj multidisciplinarnoj disciplini.
Pored zajedničkog rada u nastavi i na pojedinim projektima, članovi Centra su i kao individualno angažovani konsultanti u međunarodnim organizacijama i kompanijama, ili kao autori naučnih radova, dali značajan doprinos afirmaciji naše škole karsta prepoznate i tradicionalno uvažavane u međunarodnoj naučnoj zajednici. Svaki rezultat člana je dakle i doprinos radu i afirmaciji Centra.
Sve navedeno ne bilo moguće ostvariti da u Centru od momenta njegovog formiranja do danas nisu bili uspostavljeni prijateljski odnosi u kojima je uvek bilo aktivne komunikacije, razumevanja i kolegijalne pomoći. Jer razmena iskustava i redovno konsultovanje - preduslov su za uspeh u svakoj naučnoj zajednici.
No, prostora za samozadovoljstvo nema. Još je mnogo zadataka i obaveza pred članovima Centra, ako žele da zadrže i dobar glas i status. Praksa pokazuje da se u mnogim oblastima visoka pozicija lakše stiče nego održava. Ostaju i važni zadaci u pogledu saradnje sa ostalim kolegama Departmana za hidrogeologiju i fakulteta, učešće u projektima na nacionalnom, i što još važnije na internacionalnom nivou, izrada monografija, udžbenika, kao i naučnih radova u najznačajnijim časopisima. Tako će se i ispuniti zavet, često pominjan u nauci a posebno od Jovana Cvijića “svi se mi u nauci penjemo jedni drugima na ramena”.
Proteklih 15 godina jeste kratak period u životu organizacije kojoj želimo dug život i nove uspehe. Prikaz iznet u ovoj publikaciji nadamo se da će korisno poslužiti i njegovim budućim članovima i kolegama, ali i olakšati pisanje budućih hronika.
број страница
66
isbn
978-86-7352-390-3
Subject
Centar za hidrogeologiju karsta
Centre for karst hydrogeology
Права
Отворени приступ
Лиценца
Creative Commons – Attribution-NonComercial-Share Alike 4.0 International
Формат
.pdf
Издање факултета
da
Облик публикације
Elektronski izvor
Медија
CHK.pdf

urednici Saša Milanović, Ljiljana Vasić, Zoran Stevanović, Branislav Petrović. Centar za hidrogeologiju karsta - 15 godina nauke i struke, Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, Centar za hidrogeologiju karsta, 2023

This item was submitted on 29. јун 2023. by [anonymous user] using the form “Монографије” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.