Izvorišta i zahvati podzemnih voda

Објеката

Тип
Уџбеник
Верзија рада
објављена верзија
Језик
српски
Креатор
Dušan Polomčić
Издавач
Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet
Датум издавања
2021
Опис
Predmet “Izvorišta i zahvati podzemnih voda” jedan je od najstarijih predmeta koji se sluša na Departmanu za hidrogeologiju, još od druge polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Prvi naziv predmeta bio je “Vodozahvati”, a nakon razvoja Departmana (tadašnje OOUR Grupe za Hidrogeologiju, i kasnije Instituta za hidrogeologiju), promenjen je naziv predmeta u “Projektovanje i otvaranje izvorišta podzemnih voda”.
Prelaskom na reformisane studije 2008. Godine, predmetu je izmenjen naziv u aktuelni: “Izvorišta i zahvati podzemnih voda”. Predmet je obavezan za pohađanje na akreditovanom studijskom programu Hidrogeologija i sledi vertikalnu povezanost grupe predmeta koji se bave kvantifikacijom procesa strujanja podzemnih voda i pratećih procesa filtracije voda. Kurs “Izvorišta i zahvati podzemnih voda” sluša se u VI semestru (treća godina). Prethode mu: “Hidraulika podzemnih voda” (IV semestra) i “Hidraulika bunara” (V semestar), a slede ga “Modeliranje podzemnih voda 1” (VII semestar) i “Modeliranje podzemnih voda 2” na Master akademskim studijama.
U udžbeniku su prezentovana aktuelna shvatanja na temu izvorišta, a dat je kritički osvrt na anahrone pojave, podele i pristupe istraživanjima kod izvorišta podzemnih voda. Po obimu i sadržaju, udžbenik daleko prevazilazi neophodno znanje studenata za polaganje predmeta. Međutim, knjiga nije pisana kao klasičan udžbenik, već je ideja autora da obrađene tematske jedinice mogu pomoći inženjerima hidrogeologije u različitim sferama njihovog profesionalnog rada iz oblasti izvorišta podzemnih voda.
Udžbenik je podeljen na jedanaest celina analiziranih i opisanih u isto toliko poglavlja.
број страница
452
isbn
978-86-7352-365-1
Subject
podzemne vode, izvorišta
УДК број
556.32(075.8)
COBISS број
32430857
Шира категорија рада
Без категорије
Ужа категорија рада
Без категорије
Права
Затворени приступ
Лиценца
Creative Commons – Attribution-Share Alike 4.0 International
Формат
.pdf
Издање факултета
da
Облик публикације
Štampa - 26 cm
Скупови објеката
Душан Поломчић
Radovi istraživača
Медија
Udzbenik Izvorista.pdf

Dušan Polomčić. Izvorišta i zahvati podzemnih voda, Beograd : Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, 2021

This item was submitted on 15. децембар 2021. by [anonymous user] using the form “Монографије” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.