Stabilnost kosina u stenskoj masi - savremeni koncepti i metode proračuna

Објеката

Тип
Монографија
Верзија рада
радна верзија
Језик
српски
Креатор
Zoran Berisavljević, Dušan Berisavljević, Miloš Marjanović
Издавач
Beograd : Univerzitet u Beogradu - Rudarsko-geološki fakultet
Датум издавања
2021
Опис
Danas se mehanika stena posebno brzo razvija u oblasti: monitoringa optičkim i drugim postupcima, eksploatacije čvrstih, tečnih i gasovitih mineralnih sirovina, diskretnog modelovanja (Discrete Element Modeling) sa mrežama pukotina (Discrete Fracture Network) i interpretaciji strukturnih i petrografskih podataka iz fotogrametrijskih i laserskih metoda.
Vrše se i ispitivanja u oblasti interpretacije rezultata infracrvenih termalnih merenja za potrebe detektovanja npr. materijalnih mostova unutar stenske mase, kao i ispitivanje šupljina unutar stenske mase kosmičkim zracima (mionima).
Tehnološki razvoj omogućio je primenu 3D štampača, a skorija ispitivanja ukazuju na mogućnost primene 3D štampe na nivou mineralnih zrna. Veliki napredak ostvaren je u segment rezanja i bušenja kroz čvrstu stensku masu, gde se primenjuju termalni, laserski i plazmeni postupci topljenja i zamaranja stene.
Primena veštačke inteligencije danas je sve prisutnija u mehanici stena. U monografiji se izučavaju teorijski i praktični aspekti primene mehanike stena za rešavanje problema stabilnosti kosina. Knjiga je jednim svojim delom prilagođena studentima master studija Rudarsko-geološkog fakulteta kao i inženjerima – geotehničarima u praksi, ali je mogu koristiti i rudarski i građevinski inženjeri u obimu koji im je potreban.
Veliki deo materije prevazilazi obim koji je neophodan studentu ili inženjeru i pogodan je za onoga ko želi da se dalje usavršava u ovoj oblasti. Reference navedene na kraju knjige omogućavaju zainteresovanom čitaocu da produbi svoje znanje iz oblasti koja ga zanima.
Knjiga je podeljena u šest poglavlja i koncipirana je tako da se, pored teorijskih znanja, savladaju i osnovni principi projektovanja u stenskoj masi.
број страница
417
isbn
978-86-7352-361-3
Subject
Stabilnost kosina
COBISS број
29402889
Шира категорија рада
М40
Ужа категорија рада
М42
Права
Затворени приступ
Лиценца
All rights reserved
Формат
.pdf
Издање факултета
da
Облик публикације
Elektronsko izd. (USB flash)

Zoran Berisavljević, Dušan Berisavljević, Miloš Marjanović. Stabilnost kosina u stenskoj masi - savremeni koncepti i metode proračuna, Beograd : Univerzitet u Beogradu - Rudarsko-geološki fakultet, 2021

This item was submitted on 9. децембар 2021. by [anonymous user] using the form “Монографије” on the site “Радови”: http://gabp-dl.rgf.rs/s/repo

Click here to view the collected data.